Fentimans Tonic Water

Fentimans is een geval apart, een buitenbeetje binnen de wereld van (gin &) tonic en dat zie je alleen al aan het flesje. Klasse, authenticiteit en een vleugje mystiek brengen je al snel in de verleiding. Wat ook opvalt, is dat Fentimans Tonic wordt aangeboden in flesjes van 125 mL, wat volgens de producenten de ideale hoeveelheid voor de perfecte gin en tonic is. Dat kunnen wij moeilijk tegenspreken!

fentimans-logo-1024x367

A little bit of history

Fentimans is een familiebedrijf gevestigd in het noorden van Engeland. Het werd opgericht in 1905 door Thomas Fentiman. Oorspronkelijk werkte Thomas in de metaalindustrie, waar het omzetten van ruwijzer tot smeedijzer tot zijn takenpakket behoorde. Op een bepaald moment in zijn leven leende Thomas geld uit aan een handelaar. Deze gaf hem een uniek recept van gemberbier als onderpand. Zoals je al kan raden, werd de lening nooit terugbetaald, waardoor Thomas Fentiman besloot om met dit uniek recept zijn eigen bedrijf op te starten. Tot op de dag van vandaag kennen we het als Fentimans.

Fentimans Tonic Water is iets speciaals. Zoals alle andere dranken van Fentimans, wordt ook de tonic botanisch gebrouwen volgens eeuwenoude methodes. Er worden enkel en alleen natuurlijke ingrediënten gebruikt zoals een graanbasis, kinabast, citroengras en rietsuiker. Fentimans tonic bevat sporen van alcohol (ongeveer 0,5%) als gevolg van het brouwproces. Daarom zal deze tonic wondermooi mengen met een grote variëteit aan gins.

FentimansTonic

Tasting notes

Van zodra je het flesje opent, komen de kruidige aroma’s op je af, samen met de geur van hout (kinabast). Citrustinten zijn daarbij zeker niet afwezig! Citroengras? Ik denk van wel… Bij het proeven kan je meteen opmerken dat hij een stuk minder zoet is dan de meest beschikbare tonics. Hoewel citrussmaken het pallet domineren, geeft de complexe bitterheid een mooi tegengewicht. Aangezien Fentimans een hoger CO2 gehalte heeft dan de gemiddelde tonic, heb je een leuke ’fizziness’ die een stuk langer duurt.

In een Gin en Tonic

Je kan hem degelijk combineren met gins die een uitgesproken kruidig karakter hebben, maar je kan Fentimans evengoed gebruiken om wat meer cachet te geven aan jouw GT. Welke gins combineren goed met Fentimans? Dat is iets dat je mondjesmaat te weten zal komen hier op Gincubator! Vergeet trouwens de ordinaire Schweppes in de supermarkt en ga voor een kwaliteitsvol product om je GT’s te serveren. Tonic is en blijft steeds het ingrediënt dat in grote hoeveelheid (minimum 100 mL tonic op 5 cL gin) aanwezig is in jouw Gin & Tonic. Met de 125 mL inhoud van Fentimans heb je meteen al een praktisch flesje in huis!


2 thoughts on “Fentimans Tonic Water”

 • 1
  MAHIEU LUDWIG on January 17, 2017 Reply

  welke tonic gebruik ik het best bij de “Tanqueray Bloomsbury” 100 cl, limited edition ?

  • 2
   Jonathan on January 18, 2017 Reply

   Hi Ludwig!

   Wel ik zou het hier eerder neutraal houden. Thomas Henry lijkt me een mooie keuze, alsook de East Imperial Tonic water. Verder combineren met wat jeneverbessen en een zeste van limoen. Keep it simple. 🙂
   Fentimans kan ook een toffe combinatie zijn, maar ik stel voor dat je zelf zeker ook eens uittest. Want uiteindelijk is dat “the fun part”. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *