Tanneke London Dry Gin – Geproefd en lekker bevonden!

Tanneke London Dry Gin – Geproefd en lekker bevonden!

Enige tijd terug kwam Filip van Meenen, een van de bezielers, langs om zijn Tanneke gin te laten proeven. Een warm bezoek op een nog warmere dag… En daar deed Tanneke nog een schepje bovenop. We wisselden gedachten uit en vertelden over wat ons boeit in het leven. Inderdaad, de gemeenschappelijke factor was niet ver te zoeken en al gauw kwamen we uit op het uitgebreid degusteren van Tanneke Gin. Het relaas van deze proefsessie kan je hieronder lezen. Cheers!

 

TANNEKE-GIN 2

Het Verhaal achter Tanneke London Dry Gin

Tanneke Sconyncx was een dame afkomstig van Gottem en door toedoen van de Baljuw in 1603 een vreselijke dood stierf in Tielt. Eind 16e eeuw was een periode van intensieve heksenjachten in het graafschap Vlaanderen, en daar werd Tanneke het slachtoffer van. Op kerstavond 1602 werd Tanneke opgesloten in de gevangenis van Tielt, op de hoek van de Hoog- en de Sint-Jansstraat. Ze ontkende alle aantijgingen en verklaarde dat de baljuw wraak wilde nemen vanwege haar afwijzing. Gooi daar nog een portie jaloezie en afgunst op het matriële en je komt letterlijk uit op een heksenjacht.

Ze werd er gefolterd door de Gentse beul Baudewijn Waelspeck, maar ondanks haar enorme weerstand bekende Tanneke uiteindelijk alles wat men haar ten laste legde. Omdat ze geen vergiffenis had gevraagd voor haar zonden werd Tanneke in ongewijde grond begraven in haar geboorteplaats Gottem, dicht bij een vijver. Tot op de dag van vandaag wordt die plaats een heksenput wordt genoemd. Geen prettig verhaal, maar wel het verhaal van Tanneke die met haar geneeskrachtige kruiden ook vandaag haar legende verder zet. En dat in de vorm van een heuse gin.

Tanneke-Gin-bottle

Tanneke Gin Tasting Notes

Ik hef het glas tot aan de neus, vrijwel onmiddelijk komt er een warme gloed van brandnetel in de neus. Echt wel met full force. Tussenin kan je een pikant, peperig aroma opmerken. Het geheel voelt dus heel kruidig aan, zonder scherp te zijn. Alles blijft romig en rond aanvolen. Het wordt je toch al wat duidelijk: een apart, maar uitdagend begin van deze proefsessie!

Een eerste teug aan het glas onthult een grassig pikante smaak. Tanneke gin lijkt een stevig alcoholpercentage te bevatten, maar de 40% op de fles vermoedt dat deze fles een pak meer inhoud dan brute kracht bevat. Je merkt doorheen het proeven een mooie evolutie. Van krachtige smaken naar eerder warme (en zachte!) sensaties. Van een licht pepertje naar een bittere onderton. Een warer opera van smaken met een duidelijke rode draad doorheen het verhaal: munt. De grote afwezige is de citrus, maar dat vind ik niet storen in dit concept. 🙂

De conclusie is meteen duidelijk, op smaak herbergt deze gin een krachtig herbaal karakter. Misschien net zo krachtig als het karakter van Tanneke zelf? Deze gin voldoet dus echt wel aan de verwachtingen. En dat is dan nog een understatement. Tanneke gin blijft lang hangen op de tong. Op het einde trekt het geheel wat droog weg met een lichte bitterheid. Is dat de hop die vaarwel groet? Tanneke gin is niet meteen de ideale keuze op een zwoele zomerdag, maar moest het toch wat te snel afkoelen ‘s avonds, dan zal Tanneke je met plezier opwarmen. 🙂

Invigorating!

Cheers.

Jonathan

PS: in het vervolg gaan we op zoek naar een mooie Gin & Tonic combinatie. Stay tuned

TANNEKE-GIN 3

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *