SAS Distilleries: Een Kleine Artisanale Stokerij Met Grootse Spirits

We schrijven de eerste week van mei. Een warme, zonnige dag die doet mijmeren naar de zomer. Een ideaal moment om een bezoekje te brengen aan mijn vaste slijterij: Tasttoe Two in Wondelgem. Met veel plezier kon ik er hun nieuwste aanwinst proeven van Sas Distilleries: de Angelicus Gin.

Angelicus_Gin_Gincubator_1

“Joni, dit is top!”, verzekerde Karel van Tasttoe Two mij. Karel weet waarover hij spreekt, en inderdaad, ik was onder de indruk. Een zijdezachte gin met een wondermooie basis van granen en een complexe, kruidige afwerking. Ik was verkocht. Ook het artisanale viel mij meteen op, want een ambacht kan je soms smaken. Alles zat juist.

Jammer dat ik Benedikt net had gemist, want een glaasje Angelicus Gin nuttigen met zijn bezieler was uiterst aangenaam geweest. Gelukkig zijn communicatiemiddelen tegenwoordig legio, dus stuurde ik mijn postduif uit om de stokerij te Stekene eens te kunnen bezoeken. Met succes! Sas_Bendikt_Gincubator

A Little Bit of Sas Distilleries History: Vires et Perseverantia

Onder het motto “Het verhaal achter de gin is minstens even belangrijk als zijn smaak”, vertelt prof. dr. Benedikt Sas met veel plezier zijn relaas. Samen met zijn partner Katia De Henau richtte Benedikt in 2014 zijn familiestokerij op. Dankzij hun knowhow en expertise wisten ze al snel menig spirit-liefhebber te overtuigen met hun hoogstaande en karaktervolle destillaten. Inderdaad, destillaten, want Benedikt stookt naast zijn Angelicus gin ook andere spirits zoals jenever, eau-de-vie, rum en binnenkort ook wodka.

Prof. Dr. Benedikt Sas is organisch chemicus van opleiding aan de universiteit van Gent. Voorlopig slijt ik mijn dagen nog als doctoraatstudent anorganische chemie aan diezelfde universiteit. Onze gemeenschappelijke academische opleiding maakte de ontmoeting des te aangenamer.

Een scheikundige met een voorliefde voor geschiedenis en spiritueuze dranken, samen met een diep verworven inzicht in enzymen en gisten. Dat kan alleen maar leiden tot de oprichting van een eigen stokerij. Bij SAS Distilleries komen oude recepturen voor geestrijke dranken terug tot leven door ‘kracht en volharding’. Deze leuze siert hun wapenschild dat eveneens dienst doet als logo voor de stokerij: “Vires et Perseverantia”.

SAS_Distilleries_Logo_Wapenschild

Tradition, Craft & Quality

In den beginne stookte Benedikt nog met een kleine, handgeslagen koperen alambiek op artisanale wijze. Tegenwoordig destilleert hij in een eigen ontworpen en samengestelde ketel met kolom. Het is duidelijk: Benedikt is a man of many trades, maar zeker geen jack of all trades!

Sas_Distilleries_Kolom_Stookketel

Kwaliteit dragen ze bij SAS Distilleries hoog in het vaandel. Er worden enkel lokale producten gebruikt en het productieproces voeren ze volledig zelf uit van begin tot einde. Jawel, er wordt ook met de hand gebotteld en gelabeld. Bovendien wordt alles uiterst streng geregeld en gecontroleerd via douane en accijnzen. Een vergunning tot stoken is trouwens steeds noodzakelijk, ook voor eigen gebruik. Daar bijkomend moet al het destillatiemateriaal met een inhoud van meer dan 1 liter worden aangegeven, daarom is SAS Distilleries een van de zeer weinige artisanale stokers in België. De meeste andere producenten kopen hun graanalcohol in en laten hun gin verder verwerken door een bekende (massa)stokerij. Hier gebeurt alles kleinschalig en alleen het hart van het destillaat wordt gebruikt. Het proces wordt zorgvuldig gecontroleerd met enorme kennis, waardoor de kwaliteit van de Angelicus Gin moeilijk kan overtroffen worden.

Sas_Distilleries_Verzegelde_Stookketel

Tasting Notes: Angelicus Gin (& Tonic)

De Angelicus Gin bevat zeven botanicals, waaronder uiteraard jeneverbes en engelwortel (‘Angelicus’ is een mooie referentie hiernaar). De andere vijf zijn familiegeheim, maar ik daag jullie uit om te proeven welke het zijn. Evident is het niet. Wat ik er wel kan bij zeggen, is dat deze botanicals zorgvuldig geselecteerd zijn voor hun helende werking in ons spijsverteringssysteem.

Balans en complexiteit primeert in de Angelicus Gin. Wat meteen opvalt, is de zachtheid van de gin met graan als ondertoon. Er is tevens een evolutie waarneembaar doorheen het proeven. Kruidigheid vloeit mooi samen met een volle body. De afdronk is lang en hartverwarmend. Een gin vol karakter.

Puur kan hij genuttigd worden als digestief, maar ook in een Gin Fizz werkt de Angelicus Gin wonderwel, aldus Peter Goossens. In een gin-tonic kan hij wel wat citrus gebruiken, al dient dit naar mijn mening slechts minimaal te zijn om de zachtheid en complexiteit te kunnen behouden. Het Gin & Tonic verhaal en recept hou ik voor de volgende lezing.

Het Geestrijke Aanbod van SAS Distilleries

Dat Benedikt niet enkel van gin houdt, is duidelijk: ook eau-de-vie (Spirit of Strawberry en Spirit of Pear) zit in het vaste aanbod en experimenten zijn volop aan de gang om een jenever op de markt te brengen. Hier en daar wordt er zelfs wat gerstenat gebrouwen!

Tijdens mijn bezoek was het fermentatieproces van molasse al aan de gang voor de productie van een eigen rum. Het was dan ook een groot privilege al te kunnen proeven van een experimentele batch dat één maand op nieuwe eikenhouten vaten heeft gelegen. De rum is ongelooflijk zacht en wederom geïnspireerd op oude receptuur.

Sas_Distilleries_Eiken_Vaatjes

Als afsluiter kreeg ik nog een zelfgemaakte Crème de Cacao. It blew me away. Een echte topper! Straf, want een zoetemondje ben ik al helemaal niet. Kortom, van SAS Distilleries gaan we nog horen!

Proost!

Please follow and like us:

2 thoughts on “SAS Distilleries: Een Kleine Artisanale Stokerij Met Grootse Spirits”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *