Qahwa Gin – De Tweede Telg in de 1528 Reeks. Deze Keer geen Cacao, maar…

Qahwa Gin – De Tweede Telg in de 1528 Reeks. Deze Keer geen Cacao, maar…

When little birds whisper in my ear…

Er staat iets nieuws op til. Een heel apart product. En daar zitten de mensen van Private Tasting voor iets tussen. Je weet wel, van de 1528 Cocoa Gin. Echter, de nieuwste telg in de 1528 range is niet gebaseerd op cacao, maar kent zijn oorsprong op een ander oer-oud product: koffiebonen. En ik mocht hem in avant première proeven! Waarvoor dank, Jonas. 🙂

De Qahwa Gin verschijnt pas binnen enkele weken op de schappen. Gelukkig heb ik hem al uitvoerig kunnen testen, zodanig dat je niet lang hoeft na te denken om een flesje in huis te halen. Deze Qahwa is een gin die zeer verrassend verschilt op aroma en smaak. Iets helemaal anders dan de Cocoa Gin. Uitproberen is de boodschap dus!

qahwa-gin-bottle-1

Het Verhaal achter Qahwa – 1528 – Gin

 The essence of coffee
in a handcrafted gin
five times distilled au bain-marie
The 1528 experience

Poetische woorden sieren deze gin, duidelijk een fles met dat tikkeltje meer. Net zoals de Cocoa Gin is deze Qahwa een creatie van Jonas zijn vader, Francis Vantieghem. 1528, het jaar waarin ontdekkingsreiziger Hernan Cortez de cacoboon naar Spanje bracht, is tevens de merknaam en geesteskind van Francis Vantieghem. Bij een bezoek aan distilleerderij Pico Cacao, in El Puerto de Santa Maria (Spanje), was Francis meteen geïntrigeerd door de know-how van meesterdistiller Pablo Merello, dé specialist op gebied van cacaodistillatie, creëerde Francis een tweede spirit dat geboren werd onder de naam Qahwa.

qahwa-gin-logo-3

Qahwa 1528 Gin en Vredeseilanden

“1528” probeert een eerlijk product op de markt te brengen én met een hart voor de cacaoboeren in Zuid-Amerika. Francis maakt met 1528 niet enkel hoge kwaliteitsproducten, maar zorgt ook voor financiële steun aan jonge cacaoboeren in Latijns Amerika en Azie. Dit doen ze in samenwerking met Vredeseilanden, een non-profit organisatie met verschillende NGO’s die projecten ondersteunt en begeleidt. Op die manier zorgt 1528 ervoor dat jonge cacaoboeren in Latijns-Amerika en Azië meer kansen krijgen om hun toekomst vorm te geven. Zo gaat er voor elke fles Cocoa Gin die over de toonbank gaat 50 eurocent rechtstreeks naar het jongeren-cacaoprogramma van Vredeseilanden! Knap, niet?

Wereldwijd wordt gevreesd voor een tekort van één miljoen ton cacao tegen 2020. De vraag naar cacao stijgt echter steeds meer en meer. Daarom werkt Vredeseilanden samen met verschillende boerencoöperaties in Latijns-Amerika en Azië. Dit om een grotere hoeveelheid en betere cacao te telen. Gezien de hoge gemiddelde leeftijd van cacaoboeren, wil Vredeseilanden jongeren motiveren om voor een toekomst in de cacaosector te kiezen. Want alles valt of staat met de komst van de nieuwe generatie boeren. Kinderen van boeren zien vaak geen toekomst in de cacaosector en stappen over op andere, meer winstgevende producten of gewassen. Ofwel trekken ze naar steden in de hoop daar een beter leven te vinden. Het is net die trend die Vredeseilanden wil ombuigen door jongeren op te leiden en hen actief bij de werking van de boerencoöperaties te betrekken.

Daarnaast wordt er ook geïnvesteerd in nieuwe cacaobomen, beter bodembeheer, betere technieken voor fermenteren en drogen, nieuwe opslagruimtes, degelijk transport én een betere organisatie van de cacaoboeren. Zo kan tegelijk de productie én de kwaliteit van de cacao verhoogd worden. Een mooiproject om te steunen, dat is duidelijk!

qahwa-gin-logo-2

Qahwa Gin Tasting Notes

Met de koffie in het achterhoofd zet ik de neus aan het glas… Maar dit is niet wat ik had verwacht! Je ervaart meteen een zacht fluwelen gloed van citrus. Een heel warm aroma ook, met een ietwat zoete toets en een tikkeltje frisse limoen. En toch heeft het geheel ook een klein bittertje in de neus. Precies wat cacao die erdoor komt… Of zijn het toch de koffiebonen? Wat een aanzet!

Op smaak is deze gin initieel warm en zacht. Een elegante alcohol, zonder enige scherpte. En op smaak is hij helemaal, maar dan ook echt he-le-maal anders dan op het aroma. Midden op smaak komt de koffie echt wel mooi door. Let wel, het is geen gebrande koffie. Dit alles om geheel complex en zacht te houden. Een mooi samenspel van smaken, dat kan je wel zeggen. Naar de afdronk toe ervaar je de warme, doch zijdezachte, alcohol. Hier en daar komt er nog een frisse citrus toets om de hoek kijken. Eindigen doen we met een klein pepertje waarna de Qahwa gin ellenlang blijft hangen.

Kortom, een overheerlijke gin, volgens de regels van het ambacht en bovendien, volledig naar mijn smaak. 🙂

Cheers!

Jonathan

qahwa-gin-bottle-2

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *