Tanqueray Bloomsbury Gin

Tanqueray Bloomsbury Gin

We schrijven 10 september 2015. De dag waarop Diageo de nieuwe limited edition van Tanqueray – de Tanqueray Bloomsbury – lanceert in Brussel. Inderdaad, een nieuwe limited edition, want er zijn er ondertussen al twee de revue gepasseerd. De Tanqueray Malacca (2013) en Tanqueray Old Tom Gin (2014) liggen al een tijdje achter ons, dus waarom niet eens iets nieuws? Ook dat waren de gedachten van master distiller Tom Nichol. Hij blies terug leven in een antiek Tanqueray recept.

Tanqueray_Bloomsbury_Modified_Online_Gincubator_4

A Little Something About Tanqueray Bloomsbury

Tom Nichol ging voor deze editie graven in de eeuwenoude geschiedenis die Tanqueray rijk is en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Tom vond het Bloomsbury recept in de Tanqueray archieven, afkomstig van Charles Waugh Tanqueray, zoon van oprichter Charles Tanqueray, die het in 1880 neerpende.

Met de Tanqueray Bloomsbury hebben ze een limited edition die volledig afwijkt van de vorige. De gin gaat wat terug naar de bron en dat komt vooral terug in de gebruikte botanicals. De jeneverbes staat in de spotlights, maar daar eindigt het zeker niet. Volgende botanicals gingen mee in het distillaat, onder het motto “less is more”:

Koriander
Engelwortel
Cassia
winter savoury (muntachtig kruid)

Tom Nichol is naar eigen zeggen heel trots op ‘zijn’ limited edition. Als de Bloomsbury dezelfde kwaliteit garandeert als de Malacca of Old Tom, dan kan het niet fout gaan. Genoeg gepalaverd, tijd om te proeven!

Tanqueray_Bloomsbury_Modified_Online_Gincubator_2

Tanqueray Bloomsbury Tasting Notes

Op de neus is deze Bloomsbury vrij traditioneel – London Dry traditioneel. Heel fris met een fijne nadruk op jeneverbes, maar toch heb ik de indruk hier en daar een zoete tint terug te vinden. Een leuk begin! Op smaak krijg ik een stevige jeneverbes. Heel intens, maar niet overdreven. De warmte van de alcohol in combinatie met een subtiel pikante kruidigheid past perfect bij de herfstdagen. Van zoetigheid valt op smaak niks te merken. Eindigen doen we met een goed nazinderende afdronk. Kortom, een robuuste gin die wat terug gaat naar “the basics” en dat doet hij op uitstekende wijze.

Wil je een flesje bemachtigen, dan zal je je moeten haasten, want de voorraad is beperkt. In België alleen al zijn er slechts 750 flessen beschikbaar. Zoals men zegt: “Het leven is voor de rappen!”.

Proost!

Tanqueray_Bloomsbury_Modified_Online_Gincubator_1