Gin & Tonic Recepten

Gin & Tonic Recepten

De Perfecte Gin & Tonic – Stap voor Stap

Met deze gids kan het niet fout gaan. In no-time tover je de perfecte G&T voor de neus van jouw gasten (of misschien nog liefst voor je eigen neus)!

Neem een Glas

Een stap die sommigen vaak over het hoofd zien. Onterecht, daar deze de basis is voor de perfecte GT. Welk glas? Simpel. Neem altijd een groot, bol glas, liefst met steel zoals hieronder afgebeeld. Een beetje zoals een glas waar men rode wijn in schenkt. Longdrinkglazen, tumblers of andere glazen zijn zeker niet de beste keuze… Het gebruik van grote ballonglazen geeft het voordeel dat aroma’s beter ‘gevangen’ blijven in het glas. Een mooie versterking van jouw ultieme Gin & Tonic. Echter is deze reden zeker niet de voornaamste om een ballonglas te gebruiken. Alles heeft te maken met de hoeveelheid ijs dat in zo’n glas kan.

ballonglasEen ballonglas, perfect om GT’s in te serveren.

Controleer het glas en veeg indien nodig vingerafdrukken of andere vlekken af

Dit spreekt voor zich, iedereen drinkt graag uit een proper glas. Een kleine moeite om de perfecte Gin & Tonic voor jezelf of je gezelschap te serveren. Nog een kleine tip: bewaar glazen altijd met de opening naar boven. Dit voorkomt dat je glazen na een tijdje muf beginnen te ruiken.

Vul het glas met ijs

Ongeveer 2/3 van het glas moet gevuld zijn met ijs. Ja, minimum 2/3. Op het eerste zicht lijkt dit misschien wat contradictorisch, maar de grote hoeveelheid ijs zal verdunning van de Gin & Tonic grotendeels vermijden. Hoe meer ijs in het glas, hoe langer dat dit ijs zichzelf koel zal houden. En juist daarom kiezen we voor een groot ballonglas. Is het je nooit opgevallen hoeveel bars of cafés hun GT’s in een longdrinkglas serveren? En vooral, hoe rap dat ijs smelt? Exact. Te weinig ijs. Logisch, want in een longdrinkglas of tumbler kunnen er maar 3 à 4 ijsblokken in. Dus doe jezelf een plezier en kies het juiste glas met goed veel ijs.

glasvolijs

Roeren, Roeren en nog eens Roeren

Door het ijs goed te roeren zal het glas gekoeld worden, wat uiteraard bijdraagt tot een perfecte Gin & Tonic. Je zal zien dat smeltwater ontstaat op de bodem van het glas. Met een spatel of een cocktail strainer (zie foto), als je het wat professioneler wil aanpakken, kan je dit water gemakkelijk verwijderen. Door deze stap vermijd je opnieuw verdunning. Het zit hem in de details! 🙂

Cocktail strainer
Cocktail strainer

Ook hier nog een kleine tip, al is deze niet zo vanzelfsprekend. Gebruik ijs dat je nog niet lang bewaard hebt. Ijs heeft de eigenschap om snel de smaken van andere producten te absorberen.

Kies je favoriete Gin

Gebruik hiervoor een maatbeker of jigger. De internationale standaard is 4 à 5 cl gin (dit komt overeen met 1,5 oz). Uiteraard ben je van mij volledig vrij om zoveel gin in te schenken als je zelf wilt, maar ik ben van mening dat er slechts één correcte verhouding is om de complexiteit van de gin tonic te bewaren.

jigger

Voeg (eventueel) Garnituur toe

Snijd de garnituur steeds op het moment zelf. Het is de bedoeling dat wanneer je garnituur toevoegt deze mooi bijdraagt tot de ervaring van het drinken. Zorg er dus steeds voor dat alles vers is en dat ze niets van kleur of aroma verloren hebben.

Voeg Tonic toe

Een ideale hoeveelheid is 125 mL, maar dat kan afhangen van persoon tot persoon. Als je een gin & tonic schenkt, beperk je jezelf best tot 100-125 mL en geeft het flesje met de resterende tonic mee. Dan kan de persoon in kwestie zelf bepalen tot hoeverre hij of zij de tonic toevoegt. De perfecte temperatuur is ongeveer 4 °C, dus vergeet niet eerst de flesjes te koelen. Ook hier nog een tip: kap het flesje tonic niet zomaar bij de gin, maar doe dit rustig. Bij voorkeur langs de rand van het glas of nog professioneler langsheen een barlepel. Zo blijven de bubbels intact. Details, details, details! 🙂

Barlepel1
Barlepel

GinTonic1

Serveer

Roer je liefdevolle creatie nog kort even om met een (bar)lepel. Tweemaal is meer dan voldoende en drink in goed gezelschap!

DePerfecteGinTonic

Santé!