X-Gin – Xolato

X-Gin – Xolato

Het weekend staat voor de deur, Valentijnsdag komt steeds dichter en Chocolatier Peter Messely staat voor mijn deur met zijn nieuwe gin: de X-Gin. Het leven lacht mij toe. 🙂

X-Gin, a Cocoa-based gin,
a pure aphrodisiac,
a Gin for the Gods and Kings

X-Gin-Gincubator-Modified-Online-1

Dat belooft! Deze laatste nieuwe telg in ons Belgische gin assortiment is gebaseerd op het verhaal van de Inca’s, Maya’s en Azteken. De X-gin werd gedestilleerd op basis van cacaobonen uit Colombia, vanille en wilde peper uit Madagascar, Piemonte hazelnoten en amandelen uit Avola. Daar Peter van opleiding Chocolatier is, bevat het concept van Xolato naast gin ook een heel gamma aan uitmuntende chocolade producten. De Xolato Gift boxes zijn daar één van en wij zijn blij je te kunnen meedelen dat de eerste vier mensen die de X-Gin in hun bestelling opnemen in The Gincubator Store, een gratis Xolato Gift Box t.w.v. € 16.50 ontvangen. Heb je nog geen cadeautje voor Valentijn? Dan denk ik dat dit de ideale keuze is! De X-Gin moet je gewoon toevoegen aan je gin collectie, want ik kan al verklappen: het is de moeite!

Geniet er van!

Jonathan

X-gin-2

Het Verhaal achter de Xolato X-Gin

Xolato Gin staat voor een concept van chocoladeproducten, waarin uiteraard de cacaoboon de hoofdrol speelt. De man achter Xolato, Peter Messely, heeft zijn opleiding tot chocolatier en patissier genoten in binnen- en buitenland: Wittamer in Brussel, Le Nôtre in Parijs en Richmond Fachschüle in Luzern zijn referenties om u tegen te zeggen. Een beleving met chocolade in de hoofdrol, dat is Peter zijn passie. Al 14 jaar lang brengt hij echte belevingen met chocolade in events en teambuilding activiteiten. Sinds twee jaar terug zijn daar ook de chocolade Gift Boxes (die je gratis kan verkrijgen bij je X-gin bestelling op onze eigen webshop) bij gekomen. Maar laat ons vooral de X-gin niet vergeten!

X-Gin-Gincubator-Modified-Online-2

De X-Gin is een vernieuwende gin op basis van cacaobonen uit Colombia, hazelnoten uit Piemonté, amandelen uit Avola, wilde peper en vanillestokken uit Madagascar. Na 14 verschillende recepten en na nog meer experimenteren zijn Peter en Patrick van Stokerij De Moor gekomen tot een mooi resultaat dat gedoopt werd tot “X-Gin”. Naast de jeneverbes, worden er maar liefst 45 andere botanicals van over de hele wereld gebruikt. Diezelfde kruiden kan je ook terugvinden in de Xolato chocolade gift boxes. De naam X-GIN verwijst naar de origine van de cacaobonen waar de Inca’s, Azteken en de Maya’s een godendrank mee brouwden waarvan ze geloofden dat het een drank was bestemd voor goden en koningen. Die godendrank zorgde voor een langere levensduur, extra intelligentie en was bovendien ook nog een afrodisiacum. Vandaar de slogan – A gin for the Gods and Kings.

X-Gin Tasting Notes

Het moet gezegd worden: ik keek er enorm naar uit om deze gin te proeven, omdat hij wordt gestookt bij De Moor een stokerij waar toch een mooi aantal van mijn persoonlijke favorieten vandaan komen. De mooie invulling van Peter Messely aan deze gin makes my spider sense tingling! Iets nieuws en iets leuks, daar hou ik van! Beginnen doe ik met de fles zelf: heel verzorgd en stijlvol. Bevestigd aan de fles is een mooie voorraad aan cacao nibs. Een leuke toevoeging aan jouw gin-tonic! X-Gin heeft een heel sterk aroma, een ware aanslag op uw reukzin, maar dan op een goede manier. Er gebeurt eigenlijk heel wat op de neus: vanille en cacao zijn heel sterk aanwezig in het aroma, samen met een zoetje van appelsien en banaan. De jeneverbes vind ik niet meteen terug in de neus, zij het als een schim in de verte. Een heel apart begin, maar wel vree wijs gelijk wij in Gent zeggen. 🙂

x-gin-3

X-Gin smaakt uitermate zacht in de mond, vol en rond, maar vooral elegant.Warm krijg ik het er van en daar zal het stevig alcoholpercentage van 46% wel iets mee te maken hebben. 🙂 De X-gin gaat over naar een eerder pittige gin met op het einde een spiciness, waarvan de oorzaak wel zal liggen bij de wilde peper uit Madagascar. Op smaak komt de jeneverbes er dan wel mooi door, vanille valt dan weer weg. Echt een toffe smaakevolutie doorheen deze X-Gin, waarbij de fondant chocolade zeker en vast op de voorgrond treedt. Eindigen doet de X-gin met een eerder droge, maar lange, hartverwarmende afdronk met een heerlijk kruidenboeket. Fantastisch!

x-gin-4