Thompson’s Bordelais Gin

Thompson’s Bordelais Gin

“Iets nieuw en heerlijk complex”, dat waren de woorden die me overtuigden om de Thompson’s Bordelais Gin eens uit te proberen. En ik moet zeggen: het stelde helemaal niet teleur! Niet onlogisch, daar Thompson’s Bordelais Gin al meteen de bronzen medaille wegkaapte in de San Francisco World Spirits Competition!

Naast hun signature gin kan Thompson eveneens pronken met een heel gamma aan eau-de-vie, brandy en fine de Bordeaux, uiteraard allemaal afkomstig van ingrediënten typerend voor de Bordeaux streek. En dat is nog niet alles. Ook eigen 1996 Isle of Arran bottelingen, gerijpt in Sauternes vaten van Château La Bouade, en gebotteld op verschillende % ABV zijn stuk voor stuk pareltjes! Maar laat ons vooral de Bordelais gin niet uit het oog verliezen, want daar draait het uiteindelijk om. En zoals steeds, beginnen we graag met een stukje belle histoire.

Thompson's-Bordelais-Gin-modified-online-GINcubator-1

A Little Bit of Thompson’s Gin History

Thompson’s Gin grijpt terug naar de uitgebreide wijn geschiedenis van Bordeaux is. Simon Thompson – the Englishman in Bordeaux – is zeer bekend met destillatietechnieken dankzij de knowhow die de familie Thompson rijk is. Zijn gin is het perfecte huwelijk tussen de Britse kennis van stoken en het beste dat de Aquitaine regio te bieden heeft.

Bij Thompson starten ze van een druivenalcohol, afkomstig van de Ugni blanc en Colombar variëteiten, wedereom typisch voor de streek. Dit zuivere distillaat wordt vervolgens tweemaal overgestookt in een traditionele koperen pot still, om dan te laten rijpen op nieuwe eikenvaten. Thompson’s Gin is een rasechte London Dry style gin, gebotteld op 43% alcoholsterkte, waarin 15 lokale botanicals verwerkt zijn zoals jeneverbes, gember, druiven, pêches de vigne en ook kaviaar. Toffe ingrediënten dus!

Thompson's-Bordelais-Gin-modified-online-GINcubator-3

Thompson’s Gin Tasting Notes

Op de neus is de Thompson’s gin heel elegant, typerend aan Franse spirits. Hij is uiterst zacht en bloemig (denk maar de pêches de vigne), leuk gecombineerd met de warmte van de jeneverbes. Deze trend zet zich verder op smaak. Hier ervaar je frisse citrus met direct daarna een droge kruidigheid: redelijk wat kardemom en zelfs wat komijn hier en daar… Op zijn geheel is deze Thompson’s gin vol rond op de tong. De kaviaar mis ik wel een beetje. De afdronk blijft toch een tijdje hangen met een heerlijke kruidige finish. Wederom een gin die je moet proberen: warm en vol van smaak. Franse elegantie op zijn best!

Santé!