Save The Queen Gin

Save The Queen Gin

Het was een zonnige dag toen Michael langskwam om zijn al even zonnige gin voor te stellen. Place to be was de Proxy Kouter te Gent, waar menig proefondervindelijk onderzoek ervoor zorgde dat de Save The Queen Gin geen geheimen meer voor ons had. Een zonnige gin? Inderdaad, want zo ziet hij er wel uit. Met zijn gouden kleur is het heel duidelijk dat er honing aan deze gin is toegevoegd.

De naam “Save The Queen” is mooie referentie naar de bijenkoningin en andere bestuivende insectensoorten, die een heel belangrijke rol spelen in ons ecosysteem. Echter is de laatste decennia de bijenpopulatie heel sterk gedaald. Daarom is meer bewustmaking zeker niet overbodig en dat doen de producenten op hun eigen manier – met een heus eerbetoon aan de bijenkoningin. Hoe de vork nu precies in de steel zit, dat lees je zo meteen!

Save_The_Queen_Gin_Modified_Online_Gincubator_1

The Story Behind Save The Queen Gin

Deze gin is het geesteskind van imkers Michael Van Lent en Olivier Roels. Samen met hun passie voor het bijenhouden en de knowhow van Stokerij De Moor werd er leven geblazen in de Save The Queen Gin. Hij is er nog niet zo heel lang (dit weekend is de launch-party), dus zijn we heel tevreden er zo vroeg te kunnen bij zijn!

Save The Queen gin wordt gedistilleerd van een zuivere graanalcohol, gestookt bij De Moor. De Moor staat al sinds 1910 garant voor hoog kwalitatieve jenevers en andere artisanale spirits. Een totaal van veertien botanicals worden gemacereerd in de graanalcohol, waarna wordt over gestookt. Deze botanicals zijn:

Jeneverbes
Korianderzaad
Nootmuskaat
Zeste van citroen
Engelwortel
Lis wortel (orris root)
Kaneel
Gember
Grains of Paradise
Rozemarijn
Zoethout
Cubebe peper
Lavendel bloesem
Kardemom

In de hals van de traditionele koperen pot still worden diezelfde botanicals opgehangen in een jute zak, zodanig dat deze op subtiele wijze verder kunnen infuseren. Het unieke aan dit product is dat er lokale honing wordt toegevoegd op het einde van de destillatie. Iedere batch bevat ongeveer 200 tot 250 liter en de gin wordt gebotteld op 46% alcoholsterkte. De eerste batch wordt gekenmerkt door de toevoeging van Aalsterse honing, maar voor de daarop volgende batches is het de bedoeling honing te gebruiken uit een andere regio.

Save_The_Queen_Gin_Modified_Online_Gincubator_3

Save The Queen Gin Tasting Notes

Beginnen doen we met het kleur. Een zeer uitnodigend goudkleurig goedje staat ons te wachten. Het artisanale valt al heel snel waar te nemen door het neergeslagen bijenwas. Schudden voor gebruik is dus de boodschap. Het openen van de fles is bijna een heel ritueel op zich: na het breken van de zegel kan de herbruikbare fles geopend worden. Het aroma komt al snel in de neus. Geen zoete honig, maar een warme gloed van jeneverbes komt je tegemoet. Had ik niet verwacht! Op de neus kan je spreken van een eerder droge gin, die wat doet denken aan de FG 20-3. Op smaak is hij helemaal anders, een verrassend verschil met het aroma. Een warme gloed met een licht zoete toets van honing, heerlijk gewoon! Het zoete domineert echter niet en is eerder subtiel. De jeneverbes komt nog steeds mooi door in combinatie met florale tinten. Een hartverwarmend product, ideaal voor deze tijd van het jaar. Eindigen doet de Save The Queen Gin met een lange en heerlijk kruidige afdronk die doet hunkeren naar meer. Een leuk concept, een goed verhaal en een nog beter product. Deze moet je gewoonweg geproefd hebben. Mijn complimenten aan Michael, Olivier en de mensen van Stokerij De Moor. Fantastisch!

Save_The_Queen_Gin_Modified_Online_Gincubator_2