Père Albert Gin

Père Albert Gin

Met Père Albert zetten we een lokale gin in de bloemetjes, de Père Albert Gin. Père Albert is in principe een oude gin (het recept dateert van 1930) in een nieuw jasje. Een puur, no-nonsense artisanaal product met een mooi verhaal én dan ook nog eens gestookt volgens de regels van de kunst. Wat wil een mens nog meer?

PereAlbert_Fles

A little bit of Père Albert history

Sinds kort brengt Aalstenaar Jos Hoebeeck een aantal lang verdwenen spirits en likeuren terug op de markt. Allemaal gebaseerd op het receptenboekje dat hij van zijn peetoom Albert erfde. Je kan er dus van op aan dat gin wellicht niet het enige is dat erin beschreven staat. Maar liefst 170 recepturen voor een heel gamma aan dranken staan in het boekje uitgelegd, tot in detail én vergezeld van sappige verhalen. Een mooi erfstuk, me dunkt!

Gamma aan Père Albert, beschikbaar bij Tasttoe Two (Wondelgem)
Gamma aan Père Albert, beschikbaar bij Tasttoe Two (Wondelgem)

In de jaren dertig waren de dranken van Père Albert erg gekend en geliefd in Aalst en omstreken. Op aanraden van Hoebeeck’s kozijn, zijn meerdere producten uit het boekje ondertussen terug te degusteren door het grote publiek. Gelukkig voor ons, want hun spirits en likeuren (Grand Orange, Cocktail 5,Number One, koffielikeur, een advocaat en ’t Schrobberken) zijn een schot in de roos. ’t Schrobberken is iets speciaals, een drankje met geschiedenis. ‘Het zou de likeur geweest zijn van de botersmokkelaars tussen België en Nederland’, aldus Hoebeeck. Uitstekend om volop te nuttigen na een goede afloop van hun grensoversteek. Duidelijk een arsenaal aan producten met een rijke geschiedenis. Een geschiedenis die beter kan verteld worden met de woorden van de producent zelf.

PereAlbert_Geschiedenis_bewerkt

“Op zijn achttiende begon “Père Albert”, om zijn kroostje te voeden, gebruikmakend van zijn prachtig smaakpallet in 1930 een distillerie “Père Albert anno 1930”. In zijn likeurstokerij te Haaltert creëerde hij alcoholische dranken en likeuren op basis van zijn eigen recepturen die door zoon Eric met de distillerie Meikerels gevestigd te Ninove verder werden geproduceerd. Om deze nostalgische Belgische creaties niet verloren te laten gaan voor de volgende generaties wordt in samenwerking met de legendarische likeurstokerij V.D.S gesticht in 1928 te Aalst deze traditie verder gezet en kan u blijven genieten van deze authentieke Belgische pareltjes.”

Tasting Notes

Genoeg gemijmerd, tijd om te proeven! De neus in het glas vertelt mij alvast twee zaken: puur en klassiek. Heel veel jeneverbes met een floraal tintje in het aroma. Een eenvoudige, maar goede start. De lijn zet zich door in het smakenpallet: lekker fris, met een mooie spiciness op de achtergrond. Eindigen doe ik met een warme kruidige afdronk die toch een kleine bitterheid bevat. Leuk! Mijn oog valt plots op het etiket. Er staat te lezen: “koriander, komijn, jeneverbes, zeste van citroen, rozenblaadjes”. Dat maakt de tasting notes een pak duidelijker: een eerlijke, pure gin zonder tierlantijntjes, maar wel met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Wij bij GINcubator kunnen hem alvast aanraden!

En waar kan je dit lekkers nu verkrijgen? Tasttoe Two in Wondelgem is officiële verdeler van alle ‘Père Albert’-producten, naast andere premium spirits, likeuren en wijnen. Ga dus zeker eens langs! Ook de Proxy Delhaize op de Kouter in Gent heeft een mooi arsenaal aan gin, waaronder ook alle producten van Père Albert. Beiden zijn zeker de moeite waard om te verkennen, je slag te slaan en vooral te genieten (maar dat laatste gebeurt misschien meer achteraf).

Allen daarheen!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *