Old English Gin

Het was Old English Gin die de hoofdprijs mee naar huis mocht nemen op de World Gin Awards van 2015. Old English Gin werd er verkozen tot ’s werelds beste gin van 2015, dus is een review wel op zijn plaats. De mannen van bij Hammer & Son mogen trots zijn op hun spirit. Naast de Geranium Gin hebben ze met de Old English Gin een pareltje in huis. Geniet van de review, maar bovenal van een lekkere Old English Gin & Tonic. Cheers!

Old_English_Gin_Gincubator_1

A Little Bit of Old English Gin History

Op het gebied van gin, was het leven tussen de 17e en 18e eeuw vrij eenvoudig. Je kon kiezen tussen “English Gin” of “Hollands Gin”. Meer niet. Hollands Gin is de jenever zoals we die al van oudsher kennen, terwijl je “English Gin” kon verkrijgen onder allerlei namen zoals Young Tom of Old Tom of genaamd naar de stokerij waar ze gemaakt wordt (Booth’s of Warrington). In die tijd was Engeland trouwens de grootste importeur van Champagne. De flessen werden hergebruikt om gin te bottelen. Ik denk dat de link met de Old English Gin nu al een stukje duidelijker wordt.

Old_English_Gin_Gincubator_3

Old English Gin is gebaseerd op een recept dat dateert van 1783, waarbij elf botanicals de pot still in gaan. Onder deze botanicals horen onder andere jeneverbes, koriander, citroenschil, engelwortel, kaneel, zoethout, sinaasappelschil, kardemom en er zit ook ééntje tussen die Henrik Hammer graag geheim houdt. De “John Dore” pot still waarmee ze bij Hammer & Son gin stoken is trouwens de oudste in gebruik en draagt de naam Angela. Samen met het gebruik van gerecycleerde Champagne flessen en zegellak om de flessen mooi af te sluiten, proberen ze opnieuw leven in oude tradities te blazen. Het is duidelijk dat ze bij Hammer & Son hun geschiedenis tot in de puntjes kennen. Geslaagd zou ik zo zeggen!

Old English Gin Tasting Notes

De Old English Gin is een klare spirit. Geen enkel bewijs dat er na destillatie nog toevoegingen gebeurd zijn. Het aroma is op zijn minst interessant te noemen. Jeneverbes komt op de voorgrond, maar daarna ruik ik typisch aardse aroma’s: natte bladeren, schors en engelwortel. Toch niet je typische gin, maar het begin is zeker niet slecht.

Old_English_Gin_Gincubator_2

Op smaak is de Old English Gin een beetje traditioneler: veel jeneverbes met frisse citroentoetsen en zoete sinaasappel. En toch smaakt het allemaal heel erg zacht en rond, een mooie kwinkslag naar een Old Tom. Echter komen in mid-body de aardse smaken zoals nootmuskaat en kaneel opnieuw naar boven met licht florale zoetheid naar de finish toe. Heel erg lekker, zeker in combinatie met tonic, maar dat verhaal hou ik voor een volgende keer.

Laat het jullie smaken!


1 thought on “Old English Gin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *