Nog! Gin

Nog! Gin

Wat als… Je een Belgische, kwaliteitsvolle gin laat rijpen op een whiskyvat? Een vraag die gelukkig niet langer onbeantwoord hoeft te blijven dankzij Bert Bruyneel, eigenaar van de Belgische whisky bottelarij Asta Morris. Het concept staat bekend als de Nog! Gin, wat evenveel betekent als ‘No Ordinary Gin’. Maakt het zijn naam waar? Ik kan jullie nu al zeggen van wel!

Asta Morris

A Little bit of history

Wat begon als een ludiek project van Bert, groeide uit tot een sterk staaltje vakmanschap. De combinatie van een premium gin, gerijpt op speciaal geselecteerde whisky vaten, is bij mijn weten ongezien. Let wel, speciaal geselecteerde whiskyvaten, want Bert gebruikt niet zomaar eender welk vat. Voor de drie verschillende batches werd steeds een ander vat gebruikt. Inderdaad, dezelfde vaten die Bert ook gebruikte om zijn single malt bottelingen te realiseren voor Asta Morris.

Nog! Gin

De eerste batch NOG! werd 6 maand lang gefinished op een Dalmore vat. Batch 2, gefinished op een BenRiach vat, is al even verkrijgbaar, maar Batch 3, gefinished op een vat dat eerder Glenburgie liet rijpen, is nu ook op de markt en daar heb ik een flesje van kunnen bemachtigen!

In de Nog! gin werden naast de jeneverbes botanicals als hop, venkel, cacao, koriander, citroen, sinaasappel, klaproos en lavendel gebruikt. Alle botanicals werden vier weken gemacereerd in graanalcohol. De bekomen maceraten werden vervolgens gedistilleerd om uiteindelijk de gin te bottelen op 46%.

Tasting Notes Batch 3 (AMG 003)

Een mooie ambergouden kleur (met een lichte troebelheid) nodigt meteen uit tot het degusteren van deze gin. Op de neus krijg ik een aantal zoete toetsen van citrusfruit met een romige zachtheid. Denk hier vooral aan appelsienen! Echter ontbreekt de jeneverbes helemaal niet, wat het geheel heel fris en aantrekkelijk maakt.

Tijd om te proeven! Vanaf de eerste druppel op de tong ontwaar je de zoete noten (sinaasappel) afkomstig van het Glenburgie vat. Daarna komt de kruidigheid naar boven, met venkel voorop. Een aparte smaakervaring, maar zeer geslaagd! Op het einde word je nog eens beloond met een lange zoete afdronk met een klein bittertje als afsluiter.

Bert heeft met zijn Nog! Gin weer eens bewezen dat hij van wanten weet. Een fantastisch en complex product dat velen zullen bekoren. Niet evident om een flesje te bemachtigen, maar als je de kans hebt: aanschaffen is de boodschap!

Proost!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *