Mombasa Club Gin

Een gin geïnspireerd door de gelijknamige private social club op het eiland Zanzibar. De bevoorrechte leden kregen in de Mombasa Club een speciaal geïmporteerde Engelse gin ter consumptie… Lucky bastards!

MombasaClubGin_FeaturedImage

A little bit of history

Het verhaal begint op het einde van de 19e eeuw, het hart van de Victoriaanse tijden, het moment dat het Britse Rijk de stad Mombasa (Kenya) ontdekte. Dit bleek een uitermate belangrijke gebeurtenis, daar Mombasa vlak aan het eiland Zanzibar ligt, dat al snel hét handelscentrum werd in heel Oost-Afrika. Het is hier dat de eerste private club met de mythische naam “Mombasa Club” werd opgericht in 1885 door Britse ambtenaren van het Oost-Afrikaans protectoraat. De Mombasa Club was exclusief voor Engelsen, ofwel geboren in het Verenigd Koninkrijk ofwel voor wie een permanente (of tijdelijke) officiële positie bekleedde in het Imperial East Africa Company.

De Mombasa Club werd al gauw een essentieel onderdeel van het koloniale leven van the rich and famous. Leden hielden debatten of bediscussieerden er de actualiteit, allemaal terwijl ze nipten van hun Mombasa Club gin & tonics. Dit was een exclusieve Engelse gin speciaal gedestilleerd, gebotteld en geïmporteerd voor de clubleden. Vandaag brengt de Mombasa Club gin de nostalgische herinnering aan die koloniale tijden terug, gebundeld in een fles die het rijke verleden weerspiegelt.

MombasaClubGin

De Mombasa club gin wordt vandaag gedestilleerd bij de “Thames Distillers” volgens de traditionele methode in kleine batches waarbij de botanicals (onder andere engelwortel, jeneverbessen, cassia schors, korianderzaden…) geweekt worden in een neutrale graanalcohol dat op zich vier maal gedestilleerd is. Hierna ondergaat een alcoholmengsel mengsel van deze geweekte botanicals nog een laatste destillatie. Er werden maar liefst 50 verschillende recepten uitgeprobeerd alvorens de meesterdistillers het recept (dat al dateert van 1888) op punt konden stellen. Eenmaal de spirit klaar is, wordt deze verscheept naar Spanje waar het naar flessterkte wordt gereduceerd met lokaal drinkwater en vervolgens wordt gebotteld.

Tasting Notes

Tijd om de neus aan het glas te zetten. Een subtiele mix van engelwortel, koriander en komijn komt je tegemoet. Al steekt de kruidnagel er toch wat bovenuit. Qua smaak is de jeneverbes de grote constante en toch heb je een licht zoete toets in deze Mombasa Club gin. Ik eindig met een ellenlange afdronk die zich wat meer toespitst naar citrus smaken met een mooie bitterheid. Conclusie: een lekkere London Dry style gin, ideaal als aperitief met de gepaste tonic!

Smakelijk!

Wat zijn jullie ervaringen? Deel ze gerust hieronder in de comments!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *