Mayfair Gin

Met de Mayfair gin halen we een klassieke ‘London dry-style’ gin in huis. Hij is trouwens één van de weinige gins die nog echt gemaakt wordt in London zelf. Het is dus niet te verwonderen dat ook de naam ‘Mayfair’ afkomstig is van de streek zelf: het Mayfair district in Westminster, Londen. Deze gin wordt gekarakteriseerd door vijf botanicals: de jeneverbes, korianderzaad, engelwortel, bonenkruid (savoury) en lis wortel (orris root). Alles wordt met de hand geplukt en dat draagt zeker en vast bij tot het mooie eindresultaat met een spicy smaakje. Een echte premium – London dry – gin!

MayfairGin2(c) Gincubator, 2014

A little bit of history

Mayfair wordt al 300 jaar gestookt als enige nog gedistilleerd in een onafhankelijke distilleerderij in London. Bij Thames Distillers wordt de Mayfair gin gedestilleerd in een 500 liter koperen stookketel die de naam ‘Thumbelina’ heeft meegekregen. De reden waarom ze zo’n kleine stookketels gebruiken is omdat op die manier een kwaliteitsvolle London dry gin kan bekomen worden. Tot op vandaag wordt de ‘Thames Distillers’ nog steeds gerund door dezelfde familie. Charles Maxwell, de huidige CEO, is ondertussen al de achtste generatie die de stokerij recht houdt.

MayfairGin1

Tasting notes

Op de neus krijg ik jeneverbes, veel jeneverbes. Toch komt er hier en daar een kruidige toets (lis wortel?) naar boven, waardoor de ervaring ‘aardser’ aanvoelt. Een positief begin! De smaak is zacht in de aanzet en vol rond met de nadruk op jeneverbes. Na de weelde aan jeneverbes komt er wat ‘spicyness’ (peper, koriander) op de voorgrond, wat er voor zorgt dat het geheel toch wel pittig is (43% alcoholpercentage zal daar ook wel voor iets tussen zitten). We eindigen met een lange florale afdronk dankzij de engelwortel. Kortom, een goed gebalanceerde gin met lichte complexiteit. Naast het feit dat we niet volledig kunnen spreken over een klassieke London dry (door zijn zeer licht citrusgehalte), mist Mayfair dat extraatje om zich te kunnen onderscheiden van andere London dry gins. Desondanks valt de Mayfair gin zeker te smaken bij de klassieke gin drinker! Het blijft een mooie gin en dat allemaal in een prachtige fles.

Zoals steeds, zijn comments meer dan welkom, dus hou jullie zeker niet in en laat jouw mening horen. Schol!


1 thought on “Mayfair Gin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *