Hendrick’s Gin

Vandaag nemen we een kijkje naar de gin waarmee de gin revival begon, het geesteskind van de Schotse whiskydestilleerders William Grant & Sons (bekend van Glenfiddich). Hendrick’s Gin kan niet onmiddellijk beschouwd worden als een doorsnee gin. Ondanks het feit dat hij beschikt over de typische ingrediënten, afkomstig uit heel de wereld, wordt de smaak van deze gin op punt gesteld door toevoeging van de Bulgaarse Damascena roos en Belgische en Nederlandse komkommer. Toen deze gin uitkwam in 1999 was dit ongezien en dus enorm vernieuwend. Hendrick’s gin wordt vandaag beschouwd als dé voortrekker van de gin revival en is ondertussen immens populair in de hipste bars en restaurants van Gent tot in New York. Een eigenzinnige gin gehuld in een donkere medicijnfles, een fijne referentie naar de medische oorsprong van gin.

HendricksGIN_1

A little bit of history

Hendrick’s is het resultaat van twee verschillende destilleerketels (de zogenaamde ‘pot stills’). De koperen Bennet still produceert een vettig destillaat vol smaak en punch (vooral door de jeneverbes). Bij Hendrick’s laten ze de 12 botanicals macereren (vakterm voor weken of trekken) in graanalcohol vooraleer de destillatie in de Bennet stills van start gaat. Deze botanicals zijn de jeneverbes, korianderzaden, engelwortel, lis wortel, sinaasappel- en citroenschillen, cubeb bessen (of beter gekend als peper uit Java), karwijzaad, vlierbloesem, paradijskorrels (een soort gember, vooral te vinden in Guinea), duizendblad en kamille. Tijdens destillatie worden deze ingrediënten als het ware gekookt in de graanalcohol, waardoor de karakteristieke smaken rechtstreeks aan de spirit worden afgegeven. Dit type destilleren wordt vaak gebruikt in het produceren van gin. De tweede destilleerketel, de Carter-head still, is een stuk zeldzamer, maar bij Hendrick’s hebben ze er nog eentje staan, gemaakt door Londense kopersmeden. De Carter-head produceert een duidelijk verschillende gin die een stuk subtieler is en licht florale en zoete aroma’s afgeeft. Dit komt omdat alle botanicals in een rieten mand boven in de hals van de ketel worden gehangen. Hierdoor absorberen de alcoholdampen enkel de lichtere zoete en florale eigenschappen van de ingrediënten.

Carterhead-stills-Reyka-distillery
Carter-head still @ Reyka Distillery

De spirits die voortvloeien uit de Carter-head en Bennet stills worden in de juiste verhouding met elkaar gecombineerd, waarna de infusie met essence van komkommer en Bulgaarse rozen(blaadjes) wordt toegevoegd. Hendrick’s wordt gebotteld op 41,4% alcohol.

Tasting notes

Hendrick’s gin heeft een florale neus, uiteraard te danken aan de rozenblaadjes. Het smakenpalet is zeer toegankelijk door de gedeeltelijke Carter-head distillatiemethode, waardoor de ingrediënten licht te proeven zijn. Toch domineert de jeneverbes tijdens het degusteren, het resultaat van de Bennet still. De infusie van komkommer en rozenblaadjes geeft een subtiele toevoeging op het geheel en zijn duidelijk waarneembaar. Hendrick’s gin is een mooie balans tussen twee verschillende gins die leidt tot een crispy gin met een uitgesproken bloemenaroma.

Santé!


1 thought on “Hendrick’s Gin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *