G’Vine Nouaison

Deze Nouaison is iets minder floraal dan de Floraison en is met zijn 43% alcohol ook wat straffer. Wat maakt dit broertje zo speciaal? Je ontdekt het meteen!

A little bit of history

Jean Sébastien Robicquet en Bruno de Reilhac, stichters van EuroWinegate, zijn beiden ervaren destilleerders en oenologen en dat zie je duidelijk in hun product. Naar eigen zeggen specialiseren ze zich in het innoveren, creëren en verdelen van topwijnen en spirits. Ook met de G’Vine gins verdienen deze heren erkenning voor iets nieuws uit te proberen en dat met veel panache en de nodige savoir-faire!

Net zoals de Floraison heeft de Nouaison een zeer gelijkaardig productieproces. Bij G’Vine starten ze van een druivenalcohol (afkomstig van de Ugni-Blanc druif) als basis voor de spirit. De andere botanicals zijn jeneverbes, gemberwortel, zoethout, cassia schors, groene kardemom, koriander, staartpeper, nootmuskaat en limoen. Benieuwd hoe ze precies tot de gin komen? Lees het hier. Ik hoor je al denken: “Als het productieproces zo goed als hetzelfde is, waarom heb je dan zo’n verschillend product?” Het verschil zit hem in het feit dat er bij de G’Vine Nouaison niet de druivenbloesem wordt gebruikt om de gin kracht bij te geven. Nadat de bloesems van de Ugnidruif gevormd worden (ergens midden juni), transformeren deze na twee dagen in een kleine groene bes, een beetje zoals een erwt. Dit is wat men de ‘setting’ noemt of in het Frans: ‘Nouaison’. Het is net deze bes die ze gaan gebruiken. Je kan dus al afleiden dat de G’Vine Nouaison al een stukje minder floraal zal zijn.

Tasting notes

Gebalanceerd. Dat is mijn eerst (aromatische) indruk van deze gin. Een stukje minder floraal dan de Floraison, maar het is toch aanwezig, zij het subtiel. Ook de warme aroma’s van de jeneverbes komen je tegemoet. Het geheel heeft iets van een wandeling door het bos, de geuren die je ervaart op een zonnige herfstdag. Het is duidelijk dat het aroma meer aanleunt naar dat van een typische London dry gin en dat, dames en heren, vind ik helemaal niet erg! Terwijl ik een nip van het glas neem, wordt het plaatje heel. Net zoals op de neus, is de Nouaison meer in your face. Vol smaak en complexiteit, de ideale balans tussen de sterk florale eigenschappen van de Floraison en de hoeveelheid jeneverbes in een klassieke gin. Het start met heel licht florale accenten, een beetje zoals rozenblaadjes. Ook de Ugni-blanc laat even van zich horen. Snel slaat de Nouaison om naar de jeneverbes. Krachtig en kruidig met een mooie warmte. Lekker! We eindigen met een melange van botanicals. Ik smaak een beetje gember, een beetje kaneel en zelfs wat citrus. Voor mij is dit duidelijk een topper, een van de betere gins die je kan aanschaffen. Al vind ik hem wat prijzig, toch behoort hij in jouw collectie!

Fantastisch!

Zijn jullie net zo enthousiast over de G’Vine Nouaison (of juist niet)? Ik lees het in de comments!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *