G’Vine Floraison

G’Vine Floraison

Floraison betekent letterlijk “de bloeitijd van de druivenplant”, de periode waarin de bloesem op de wijnranken gevormd worden. Dit fenomeen gebeurt jaarlijks ergens in juni en dit gedurende slechts twee dagen, waarin de delicate druivenbloesems geplukt worden. Ondertussen wordt het wel al duidelijk. De G’Vine floraison is een uiterst florale gin, geproduceerd met een druivendestillaat als basisalcohol. De eerste van de twee Franse gin broertjes heeft al een aantal prijzen in de wacht gesleept. Zo werd hij in 2008 bekroond met een gouden medaille door International Review of Spirits en, in hetzelfde jaar, de zilveren medaille tijdens de ‘San Fransisco World Spirits Competition’. Dat belooft al veel goeds!

GVine_Floraison_Review_Gincubator_1

A little bit of G’Vine Floraison history

Voor deze G’Vine wordt er een druivenalcohol gebruikt, samen met verse botanicals uit de Cognac regio. Hoewel de Cognacstreek bekend staat als geboorteplaats van de eeuwenoude Ugni-druif, is G’Vine de eerste die deze druif gebruikt om een basisspirit van te maken. De Ugni-druif heeft een hoge aciditeit en levert een destillaat dat vrij neutraal is van smaak. Dit zorgt ervoor zorgt dat je de alcohol veel zachter proeft.

Voor zowel de Floraison als de Nouaison begint het productieproces in september, wanneer de druiven geoogst worden en getransformeerd worden in wijn. Deze wijn destilleren ze zodat een neutrale alcohol wordt geleverd op 96.4%. De druivenbloesems, die ze bij G’Vine zorgvuldig met de hand geplukt hebben, worden geweekt (of gemacereerd voor de gin-nerds) in de basisalcohol voor enkele dagen. Op die manier wordt de florale essence van de bloesems het best bewaard vooraleer ze een tweede destillatie ondergaan in een kleine Florentine still. Daarnaast worden negen andere botanicals (jeneverbessen, koriander, cubeb bessen, limoen, groene kardemom, cassia schors (een soort kaneel), nootmuskaat, zoethout en gember) elk apart geweekt en gedestilleerd. In een laatste productiestap worden alle verschillende spirits met elkaar gemengd onder een bepaalde verhouding en wordt dit goedje nog een laatste maal gestookt in een koperen still genaamd “Lily Fleur”.

GVine_Floraison_Review_2

G’Vine Floraison Tasting notes

Is dit een gin? Het ruikt er in eerste instantie niet echt naar… Heel apart. De wijnstokbloesem springt er meteen uit gevolgd door de hardheid van de jeneverbes en een heerlijke mix van aroma’s van kardemom en gember, kortom een  delicaat, zoet en floraal aroma met kruidige tinten. Het is duidelijk dat de florale Ugni bloesem het smakenpallet domineert, meer dan op de neus. Hier en daar komt de jeneverbes om de hoek, net genoeg zodat je toch nog van een gin kan spreken. Samen met een paar noten van gember en kamille geeft het geheel een lichte spicyness. Dit alles wordt gevolgd door een verfrissend lange afdronk, vrij uniek ten opzichte van alle andere gins die ik al heb kunnen proeven. Sommigen durven zeggen dat de G’Vine Floraison vooral door de vrouwen wordt geapprecieerd, wat een uitspraak is die te kort door de bocht gaat. Voor mij past er bij ieder uur van de dag een andere gin. Is deze nu heel erg floraal of enorm spicy, dan maakt dat helemaal niet uit. De G’vine Floraison is een gin die door iedereen kan gesmaakt worden!

Magnifique!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *