Gin Mare

Gin Mare, één van de eerste gins die zijn weg vond naar mijn collectie. En ik moet zeggen, zeker geen slechte keuze! Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de Gin Mare een sterk Mediterraans karakter. Deze gin onderscheidt zich dankzij een reeks aan ongewone kruidendistillaten. Olijven, tijm, rozemarijn en basilicum zijn ingrediënten die je niet direct zou associëren met gin, maar na  proeven, zal je moeten toegeven dat deze combinatie meer dan genietbaar is!

GinMare2

A Little Bit of Gin Mare History

Gin Mare is geboren in een puur Mediterraanse omgeving: de distilleerderij bevindt zich in een pittoresk vissersdorpje tussen de Costa Brava en de Costa Dorada. Het woord ‘Mare’ op zich is al een directe verwijzing naar de Mare Nostrum, Onze (Middellandse) Zee. Deze gin stookt men in batches van 250 liter in een achttiende-eeuwse kapel. Jawel, je leest het goed, een kapel. Waar deze vroeger op het strand stond, als bidplaats voor de vissers, heeft men de kapel verhuisd en steen voor steen heropgebouwd (een 50-tal kilometer van Barcelona). Tot op vandaag zijn de componenten van deze gin regionaal afhankelijk en van uitstekende kwaliteit: Arbequina olijven (de enige soort olijven ter wereld met zijn eigen aanduiding van herkomst), rozemarijn, basilicum en tijm. Deze botanicals worden verder aangevuld met enkele klassieke bestanddelen: jeneverbessen, korianderzaden, kardemom, citroenschillen, mandarijn en schillen van sinaasappels uit Sevilla. Alle botanicals, buiten citrus, worden geweekt gedurende 24 tot 36 uur in neutrale graanalcohol, alvorens ze nogmaals, elk apart, in een koperen pot still gaan. De schillen van de drie citrusvruchten worden tot wel 300 dagen lang geweekt in neutrale alcohol! Uiteindelijk ontmoeten alle botanicals elkaar wanneer ze worden gemengd, vandaar ook de vermelding “Coleccion de autor” op de prachtige fles. Gin Mare is ondertussen vele malen in de prijzen gevallen dankzij het bijzondere karakter en zijn buitengewone kwaliteit.

GinMare1

Gin Mare Tasting Notes

Een zuiders kruidentuintje. Dat slaat je zowel meteen in de neus. Niet echt een verrassing als de achtergrond van deze gin je niet onbekend is, maar wel degelijk een verrassing wanneer je merkt dat deze geuren harmonieus in elkaar overvloeien. Rozemarijn en zwarte Arbequina olijven staan de jeneverbes bij. Hier en daar komen licht florale tinten naar boven. Denk maar aan lavendel en dennennaalden. Ook qua smaak zit het goed: zuiders, spicy en warm. Koriander en Kardemom zijn maar enkele zaken die in mij naar boven komen. Basilicum en rozemarijn komen ook sterk naar voor, hemels! Daarbij bezit de Gin Mare nog een mooie en lange afdronk met duidelijke basilicum tinten. Jammer dat ik hier al afscheid ga moeten nemen van dit wonderbaarlijk staaltje vakmanschap.

Santé!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *