Gilt Gin

Een tweede Schotse gin op rij (denk maar aan Hendrick’s). Een beetje out of the ordinary, maar toch weten onze Schotse vrienden een leuke twist te geven aan de typische London dry style gin. Een aanrader!

IMG_2513

A little bit of history

Toen ‘whisky-aficionados’ vernamen dat Gilt op de markt kwam, was er verontwaardiging alom. Een nieuwe soort whisky? Zoiets kan toch niet? Voor alle duidelijkheid, het is wel degelijk een gin, maar de basis waarvan Gilt gin wordt gemaakt is 100% gemoute gerst in plaats van een neutrale graanalcohol. Gemoute gerst alcohol wordt eveneens gebruikt als basis voor het destilleren van whisky, vandaar dus de verwarring. Gilt gin is een Schotse (single malt) Gin met lokale kruiden van uitmuntende kwaliteit. De botanicals die in Gilt gin vervat zijn, zijn onder andere jeneverbessen, koriander, kardemom, limoen, sinaasappel, zoethout, kassieschors, lis- en engelwortel. Deze unieke én enige Schotse single malt gin is anders als vele andere en heeft daarom vollere smaken die duidelijk op de voorgrond treden. Gilt gin wordt 5 keer gedistilleerd van gemoute gerst en water uit de Spey rivier, waardoor een zeer zuivere spirit bekomen wordt. In hart en nieren is de Gilt gin een London dry gin, maar door het mout distillaat smaakt deze gin net weer een tikkeltje anders.

Gilt_Gin2

Tasting notes

Met volle goesting duik ik met de neus het glas in. Een mooi aroma van fijne granen, vanille en jeneverbessen komen naar boven. Het geheel heeft iets zoets met hier en daar de frisheid van citrus en anijs die zich lichtjes tevoorschijn komen. Een leuk begin! Bij het proeven merk ik meteen aardse accenten van koriander en jeneverbessen, samen met een licht zoete ondertoon (toffee of karamel). Het geheel voelt toch wat vettig aan, maar al bij al kunnen we spreken van een droge smaakervaring door de aanwezige jeneverbessen en kardemom. Deze lijn zet zich voort in de afdronk: droog en warm. Kortom, lekker! Het is zeker de moeite waard om deze gin toe te voegen aan jouw collectie!

Cheers!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *