Geranium Gin

Geranium Gin

Een queeste naar de perfecte gin. Dat was het ultieme doel van de Deen Henrik Hammer en zijn vader. Een gin, die de droge smaak van jeneverbes perfect kan kan combineren met een uniek aroma, werd geboren en dat kindje kreeg de naam ‘Geranium Gin’. De liefde voor gin kreeg Hendrik met de paplepel binnen. Heeft dit iets te maken met het feit dat zijn moeder een bekende gin bar in Kopenhagen uitbaatte? Allicht wel. 🙂  De Geranium Gin is de tweede gin in het rijtje van Hammer & Son (herinner je de Old English Gin). Hij heeft in 2014 de gouden medaille gewonnen op het WSWA Spirits Tasting Competition in Orlando, dus kunnen we er toch al een beetje vanuit gaan dat deze gin zal smaken! O ja, voor we het vergeten, ondertussen heeft deze Geranium Gin er een broertje bij gekregen op een hoger alcoholpercentage: Geranium London Dry Gin 55°. Tevens een aanrader!

Geranium-Gin-Modified-Gincubator-1

A Little Bit Geranium Gin History

Toen Henrik met de gedachte speelde om zelf een gin te produceren, vond hij dat het assortiment in die tijd vrij beperkt was. Henrik begon te denken aan andere manieren om een gin te ontwikkelen die een uitgebreidere basis heeft dan enkel en alleen jeneverbessen. Geranium bood de oplossing. Samen met de chemische achtergrond van z’n vader, analyseerden ze geraniumbladeren, waaruit ze de etherische oliën extraheerden. Het blijkt dat de kern-extracten van geranium ook aanwezig zijn in jeneverbessen en citrusvruchten. Een duidelijk bewijs, althans theoretisch, dat geranium en jeneverbessen een goede mix zijn. Naast geranium gebruiken Hendrik en zijn vader ook andere botanicals, waaronder koriander, citroenschillen, engelwortel, Iris Germanica (lis wortel), kaneel, sinaasappel, engelwortel, zoethout en enkele andere geheime ingrediënten. Men liet deze 48 uur weken in een graan destillaat om hem dan opnieuw te distilleren in een koperen pot still genaamd ‘Constance’. Dit laatste gebeurt in samenwerking met Langley’s Distillery in Birmingham, Engeland (die andere bekende gins produceren zoals de Martin Miller’s). Eenmaal gedestilleerd, wordt de spirit verscheept naar de Thames Distillery (ons welbekend dankzij de Mayfair gin) om daar gebotteld te worden. De manier waarop Geranium Gin tot stand is gekomen, gedreven door teamwork, passie en enthousiasme van vader en zoon, maakt het des te erger om te moeten vernemen dat Henrik’s vader overleed net voordat de eerste fles van de band rolde. Als herinnering werd er op de fles een mooi detail aangebracht: het ‘Hammer & Son’ label.

Geranium_Gin_Review_Gincubator_4

Geranium Gin Tasting Notes

Dit is duidelijk. Onmiddellijk krijg ik florale tinten op de neus, in combinatie met klassieke jeneverbes. Het is precies niet zo evident om de geur van geranium te onderscheiden met die van rozen, maar één ding is zeker: dit ruikt fantastisch. Naast al dat geraniumgeweld, komt de traditie naar boven. De jeneverbes combineert mooi met de olie van de Deense geraniumplanten. Tijd om te proeven! Verrassend genoeg neigt de smaak van de geranium gin toch naar die van een klassieke London dry gin: jeneverbessen en zelfs hier en daar is wat citrus te bespeuren. Een droge smaak, maar de combinatie met florale eigenschappen gaat zeker niet verloren. De woorden ‘fris’ en ‘zacht’ vatten deze gin mooi samen. Goed uitgebalanceerd en complex zijn andere kenmerken die je ook in de afdronk terugvindt.

Lekker!

Wat is jullie mening?

Geranium-Gin-Modified-Gincubator-3


2 thoughts on “Geranium Gin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *