Ferdinand’s Saar Dry Gin

Ferdinand’s Saar Dry Gin

De Duitse Ferdinand’s Saar Dry Gin wordt geïnfuseerd met Riesling druiven en gedestilleerd in beperkte oplage. Op die manier zijn de producenten ervan overtuigd een kwaliteitsvolle gin tot stand te kunnen brengen. Zou het hen gelukt zijn? Alleen al door het luxueuze verpakkingspapier om de fles geraak je benieuwd naar de inhoud.

Ferdinand_Saar_Dry_Gin_Gincubator_4

A little bit of Ferdinand’s Saar History

Wie vlug even Ferdinand von Saar googelt, komt te weten dat hij een bekend Oostenrijks auteur en dichter was, die tevens wordt beschouwd als de belangrijkste realistische schrijver in de Duitse taal op het einde van de 19e eeuw. Allemaal heel interessant, maar de Ferdinand’s Saar gin heeft zijn naam eigenlijk niet aan hem te danken. Het was de districtsbosbouwer Ferdinand Geltz die ervoor gezorgd heeft dat de familie Zilliken (wijnbouwers van wie de Riesling druiven komen) al meer dan 250 jaar actief aan wijnbouw kan doen. Dochter Dorothee is nu de 11e generatie in de familie die wijn maakt. Zij is samen met master distiller Andreas Vallendar verantwoordelijk voor deze unieke gin.

Ferdinand_Saar_Dry_Gin_Gincubator_2

Andreas Vallendar wil de complexiteit en het karakter van deze gin garanderen door te gaan destilleren in kleine batches, waarbij hij enkel gebruik maakt van lokale, zelf gekweekte ingrediënten. Naast Riesling druiven, gaan er nog dertig andere met de hand geplukte botanicals (allemaal gekweekt op het Zilliken landgoed in het groot Saarburger Rausch gebied) mee de pot still in.

Ferdinand_Saar_Dry_Gin_Gincubator_5

Tot deze dertig botanicals (we gaan ze hier niet allemaal opsommen) behoren onder andere citroentijm, lavendel, jeneverbessen, sleedoorn, rozenbottel, engelwortel, hop bloesem, koriander, gember en citroen. De combinatie van deze botanicals en de Riesling druif zorgt ervoor dat het specifieke karakter van de streek duidelijk aanwezig is en dat is precies wat Andreas en Dorothee willen. Het balanceren van zo’n grote hoeveelheid ingrediënten is niet eenvoudig. Monkey 47 is een gin die er in geslaagd is om dergelijke variatie tot een mooi eindproduct te brengen, hopelijk kunnen we van de Ferdinand’s Saar hetzelfde zeggen.

Ferdinand’s Saar Dry Gin Tasting Notes

Op de neus krijg ik vooral florale aroma’s met daartussen enkele tinten van citroen (citroengras?). De jeneverbes vind ik wat meer op de achtergrond liggen, maar blijft wel constant aanwezig. Tijd om het glas aan de lippen te zetten! Initieel merk ik vooral hoe dominant de Riesling infusie is: de Ferdinand’s Saar Dry heeft echt een wijnachtige smaak. Bij een tweede slok komt de lavendel toch wat om de hoek kijken. Hoewel je de Riesling druif geweldig goed smaakt in combinatie met florale en af en toe kruidige noten (tijm), blijft het geheel toch vrij droog. De afdronk is lang en vol fruitig, echt super!

Ferdinand_Saar_Dry_Gin_Gincubator_1

Het smakenprofiel doet me wat terugdenken aan de G’Vine Floraison. Is de Ferdinand’s dan beter? Volgens mijn bescheiden mening wel of laat ik het anders zeggen: ik vind hem beter gebalanceerd dan de G’Vine Floraison. Kortom, een fantastische gin die zeker niet mag ontbreken in jouw assortiment. Gewoon doen! Je zal het je niet beklagen.

Schol!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *