Cocoa – 1528 – Gin

Cocoa – 1528 – Gin

Er was een dag, een dag waarop ik op zoek was naar Blanc Tides Gin, één van de eerste gins in mijn collectie en niet gemakkelijk om vinden. Alles voor de Gincubator Store, dus kon de queeste naar gin van start gaan. Al snel kwam ik terecht bij Jonas van Private Tasting en bestelde prompt een doosje Blanc Tides én, waarom ook niet, een doosje Nordés gin. “Ken je de Cocoa Gin al?” vroeg Jonas. Het antwoord was nee. Die andere cacao-gebaseeerde gin (X-Gin), dat kende ik wel. En voor ik het wist, kwam Jonas bij mij thuis even langs om gezellig de Cocoa Gin te proeven. Verrast. Dat is het juiste woord. Niet wat ik verwacht had van deze Cocoa gin. Daarom dat een review niet langer op zich mag laten wachten. 🙂

Cocoa-gin-review-gincubator-4

A Little Bit about “1528” Cocoa Gin

De Cocoa Gin is een creatie van Jonas zijn vader, Francis Vantieghem. 1528, het jaar waarin ontdekkingsreiziger Hernan Cortez de cacoboon naar Spanje bracht, is tevens de merknaam en geesteskind van Francis Vantieghem. Onder deze naam werd zijn Cocoa gin geboren, maar ondertussen wordt er al hard gewerkt aan nieuwe producten zoals rum en vermouth. Bij een bezoek aan distilleerderij Pico Cacao, in El Puerto de Santa Maria (Spanje), was Francis meteen geïntrigeerd door de bitterheid van de cacaobonen, dewelke ter plaatse ambachtelijk geroosterd worden. Samen met meesterdistiller Pablo Merello dé specialist op gebied van cacaodistillatie, creëerde Francis een spirit die terug gaat naar de essentie van de gin.

Cocoa-gin-review-gincubator-3

Cocoa Gin wordt 5 maal gedistilleerd van een 100% graanalcohol bij Pico Cacao in au-bain-marie pot stills. Andere botanicals zoals jeneverbes (uiteraard), cacaobonen, koriander, engelwortel én -zaden, kalamansi limoenschillen, sinaasappelschillen en pepermunt gaan mee de still in. De gebruikte Criollo cacaobonen komen uit Venezuela en worden net voor de distillatie geroosterd om de aroma’s en smaken te behouden. Deze cacaobonen worden door gerenommeerde chocolademakers gebruikt, maar voor de gin selecteert Pablo enkel de meest aromatische.

Cocoa Gin – 1528 – en Vredeseilanden

“1528” probeert een eerlijk product op de markt te brengen én met een hart voor de cacaoboeren in Zuid-Amerika. Francis maakt met 1528 niet enkel hoge kwaliteitsproducten, maar zorgt ook voor financiële steun aan jonge cacaoboeren in Latijns Amerika en Azie. Dit doen ze in samenwerking met Vredeseilanden, een non-profit organisatie met verschillende NGO’s die projecten ondersteunt en begeleidt. Zo gaat er voor elke fles Cocoa Gin die over de toonbank gaat 50 eurocent rechtstreeks naar jonge ondernemers die garant moeten staan voor de toekomst van cacao. Net zoals Cocoa Gin teruggaat naar de essentie van de gin wil “1528” terug gaan naar de essentie van het leven door deze nobele projecten te steunen. Knap, niet? 🙂

Cocoa-gin-review-gincubator-1

1528 Cocoa Gin Tasting Notes

Als allereerste merk ik een bijzonder volle neus in combinatie met flinke jeneverbes. Echter is het aroma helemaal niet scherp. De cacao komt er duidelijk bovenuit en geeft het aroma een zacht en warm karakter. De frisse toetsen komen even piepen op het einde van het aroma. Een streepje citrus met als laatste een pittig (peper)muntje. In zijn geheel wordt het aroma geleid door deels jeneverbes en deels zachte (maar tegelijk ook bittere) cacao. Net zoals Francis, de bezieler van 1528 en Cocoa Gin, het voor ogen had. Kortom, een zeer tof aroma! I like where this is going. 🙂

Op de tong krijg ik initieel warme en bittere cacao. Top! Geen zoetjes of vanille te bespeuren. Alleen heerlijke, bittere cacao met een droge ondertoon van jeneverbes. Duidelijk iets helemaal anders dan de andere cacao-gebaseerde gins die ik al heb mogen proeven. De warme cacao maakt in het midden plaats voor meer frisse toetsen. Inderdaad, hetzelfde elan als op de neus. De frisse citrus zorgt voor een lekker drinkbare gin. Benieuwd wat dit gaat geven in een gin-tonic, maar dat verhaal is voor een volgende keer. Wat opvalt is dat het geheel uitermate verfijnd, maar toch eenvoudig is. En het is net daar dat de kracht zit van deze Cocoa Gin. Geen geweld, enkel elegantie.

Het warme mondgevoel blijft nog even nazinderen. Het mag gezegd worden: Francis en de zijnen hebben met hun gin een uitstekend product op de markt gebracht. Ik word er bijna lyrisch van… 🙂

Moet je deze gin in huis halen? Absoluut. Enough said.

Cheers!

Jonathan

Cocoa-gin-review-gincubator-5