Biercée Gin

Niet zo heel lang geleden kaapte de Thesis & Antithesis van Biercée de hoofdprijs weg in de categorie Best Contemporary Gin tijdens de World Gin Awards 2016. Een welverdiende proficiat! Wij vieren dan ook graag mee door onze Biercée gin review, trouwens de eerste gin review op de Gincubator blog, herop te frissen. Hoog tijd om nog een heerlijke Biercée Gin & Tonic te drinken op de overwinning. Santé!

By the way, naast gin is Biercée ook actief met heel wat andere zaken. Onlangs lanceerden ze hun new make spirit, de Biercée Bitter. Een goedje waar jullie snel meer van zullen horen en menig terras in de zomermaanden zal opfleuren. Spannend! 🙂

Biercee_gin_Popup5

A Little Bit of Biercée Gin History

Biercée – Thesis & Antithesis is een rasechte Belgische gin, die wordt gedistilleerd in Ragnies, vlakbij Waterloo. Meesterdistilleerders Pierre Gerard en Christophe Mulatin distilleren sinds eind 2012, volgens de traditionele wijze, hun eigen gin met typisch Belgische ingrediënten en botanicals. Leuk om weten is dat de Biercée distilleerderij werd opgericht in 1946 door een Normandiër die zijn familie kwam opzoeken na de Tweede Wereldoorlog. Daar de streek enorm rijk is aan boomgaarden, vond hij er niets beter op om eau de vie te maken van het verzamelde fruit. Natuurlijk had hij hiervoor een alambiek nodig (een type distilleertoestel), maar uiteraard was koper zeer zeldzaam. Creativiteit was de boodschap, dus besloot hij dan maar om zelf een alambiek te improviseren uit een torpedobuis, afkomstig van een Duitse onderzeeër.

AlambiekEen typische alambiek.

Biercée Gin – Thesis & Antithesis – Tasting notes

De Biercée gin gebruikt de traditionele basis ingrediënten zoals jeneverbes, koriander, citrus en kruidnagel. Daarnaast komen ook typisch Belgische ingrediënten naar boven: cacao, verse hop en moutwijn. Maar dat is zeker niet het enige wat in deze gin valt waar te nemen. Bij Biercée hebben Pierre en Christophe er zich aan gewaagd om enkele atypische botanicals toe te voegen: denk maar aan lavendel, vanille… Wat ook heel duidelijk naar boven komt, zijn de smaken van anijs en venkel. Ook komijn is intens aanwezig! Er gebeurt dus heel wat als je dit mooie product proeft, maar het is nooit overheersend. Een fantastische synergie tussen de verschillende ingrediënten!

Biercee_Popup1

We starten met een frisse neus van citrusfruit en bloemen (lavendel), een mooie en ietwat pittige ronding in de mond (44% alcoholpercentage) en veel karakter. Toch is de Biercée Gin zacht, zonder een branderig gevoel te geven. Dit komt hoofdzakelijk door de distillatie in gehamerde koperen ketels, die door hun vorm en samenstelling veel ‘rondheid’ geven aan het product. De smaak wordt vooral gedomineerd door koriander en komijn, maar toch krijg ik in de verte enkele hints van cacao. Eveneens bezit hij een bijzonder lange, complexe en kruidige afdronk. Kortom, een gin met eindeloos veel karakter. Biercée bekoort iedereen dankzij zijn complexiteit en tegelijkertijd toegankelijkheid. Één van mijn eerste flessen gin en tevens een grote favoriet van mezelf. Deze moet je zeker geproefd hebben!

Zoals altijd, zijn comments op deze gin review meer dan welkom, dus hou jullie zeker niet in en laat van je horen. Proost!

Jonathan

Biercée_GT_Gincubator_Modified_Online_2

4 thoughts on “Biercée Gin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *