De 10 Amerikaanse Gins die je moet geproefd hebben

06. July 2016 Blog, Gin, USA 0

Ondertussen heb je het wel al door: gin kent heel wat geschiedenis. Van de Gin Craze tijdens de 18e eeuw en de drooglegging van de jaren twintig tot de “Gin Revival” zoals we die nu kennen. Al heel wat gins zijn de revue gepasseerd, maar aan de overkant van de grote plas beginnen ze er nog maar net aan. New American distilleries ontpoppen zich van New York en Massachusetts, langs de oevers van The Great Lakes, tot in de far west met Californië en Oregon voorop. Allen gebruiken ze alleen lokale ingrediënten om zo hun eigen stempel op de spirit te drukken. Graag zetten we dan ook tien Amerikaanse pareltjes voor jullie op een rijtje. Voor ieder wat wils, zowel voor de oude fans als beginners in het vak. Santé & thanks for reading!

De Short-list: 10 Amerikaanse Gins die je moet geproefd hebben

Without further ado… In willekeurige volgorde. Als je de kans krijgt, probeer ze zeker eens uit! Deze lijst is echt wel niet limitatief, dus als er nog Amerikaanse gins zijn waarvan jij denkt: “Deze mocht nu toch ook wel in dat lijstje”, laat het ons dan weten hieronder in de comments. 🙂

1.   Aria Portland Dry Gin

Ben je op zoek naar de perfecte gin voor een martini? Zoek niet langer. Deze zuivere Aria Portland Dry gin herbergt een bijzondere kruidige complexiteit. Koriander en kardemom spelen de hoofdrol met citrus als fijne figurant. Ongetwijfeld subliem in een Gin & Tonic!

Aria_Portland_Dry_Gin_Newsletter

2.   Aviation Gin

Als je weet dat één van de bedenkers van Aviation Gin een doorwinterde bartender is, zal je het niet verwonderen dat deze gin zich perfect leent tot mixen in cocktails. Denk maar aan een Tom Collins of French 75. Toetsen van lavendel mengen mooi met de kruidigheid van de Aviation gin met een zachte jeneverbes als klassieke ondertoon.

Aviation_Gin

3.   Brooklyn Gin

Brooklyn Gin is een traditionele dry gin, veel jeneverbes en allerlei citrusvruchten. Mooi gebalanceerd, maar vooral lekker. Verwacht echter geen tierlantijntjes. Deze no-nonsense gin houdt het op het traditionele en artisanale. Alle botanicals worden met de hand geplukt en verwerkt voor verdere distillatie.

Brooklyn_Gin_Newsletter

4. New Deal 33 Portland Dry Gin

Tegenwoordig is het gebruikelijk dat gin stokers allerlei soorten botanicals aan hun distillaat toevoegen. soms de gekste eerst. New Deal 33 Portland is daarin volledig anders. Zij gebruiken alleen maar jeneverbes in hun stokerij. Leuk, maar apart.

New_Deal_33_Portland_Dry_Gin

5.   Washington Dry Fly Gin

Met Washington als thuisbasis, biedt deze gin een mooi alternatief dan hierboven beschreven. Het kruidige komt hier heel intens naar boven, heel peperig. Na al dat geweld komen de subtiele smaken op de voorgrond: appel, nectarine en citrus. Alles gebeurt kort, maar krachtig. A real punch in the face!

Washington_Dry_Fly_Gin_Newsletter

6.   Oola Gin

Oola? Ola! Soms mag het eens wat anders zijn… Dus ook qua naam. Oola gin is afkomstig uit Seatlle en heeft een uitgesproken floraal boeket. De combinatie met jeneverbes doet het plaatje volledig kloppen. Aan zoethied ontbreekt Oola gin zeker niet: vanille, amandel… Het smaakt als een snoepje. Iets totaal anders, maar zeker interessant voor menig Gin & Tonic experiment!

Oola_Gin_Newsletter

7.   St. George Terroir Gin

De Terroir Gin van St. George’s Spirits haalt zijn uitgesproken en krachtig aroma van een bos vol ingrediënten. Letterlijk. De geur doet je denken aan eiken vaten met een vleugje dennenaalden. Heel erg fris, ook dankzij de aanwezige citrus. De Terroir gin wijkt sterk af van het traditionele. Misschien niet voor iedereen, maar toch het proberen waard!

St_George_Terroir_Gin_Newsletter

8.   Death’s Door Gin

Deze gin heeft zijn naam niet gestolen. De alcohol komt heel sterk naar je toe, dankzij het hogere alcoholpercentage in deze gin. Death’s Door Gin wordt gestookt aan de Noorderlijke oever van Lake Michigan in Wisconsin. De botanicals zijn streekgebonden, wat resulteert in een zachte rondheid van de gin, ondanks het hogere alcoholgehalte. Nog een leuk weetje: een deel van de winst gaat integraal naar het natuurgebied in the Lake District via The Alliance for the Great Lakes.

Deaths_Door_Gin_Newsletter

9.   Leopold’s Gin

Gebotteld in een apothekersfles, geeft deze gin een intens jeneverbes aroma af. De combinatie met pompelmoes en een heel rek aan kruidige toetsen, maakt de Leopold Bros Gin compleet. Op dit moment is deze gin heel erg populair in de Verenigde Staten. Een must-have.

Leopold_Bros_Gin_Newsletter10.   Greylock Gin

De mensen van van Berkshire Mountain Distilleries in Massachusetts kennen hun vak grondig en dat bewijzen ze met hun Greylock Gin. Veel jeneverbes op de voorgrond, met een droog aroma waarin dennenaalden subtiel tevoorschijn komen. Zoethout, munt en een zachte zoetheid zorgen voor een bijzondere complexe afdronk.

Berkshire_Mountain_Gin_Newsletter

Heb jij ze al allemaal geproefd?

Santé!

🙂

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *