Bishop’s Gin Review – Een Voortreffelijke London Dry Gin

25. November 2016 Belgisch, Gin, Review 0
Bishop’s Gin Review – Een Voortreffelijke London Dry Gin

Een ‘London Dry’ Gin, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Maar wat wil die term nu precies zeggen? London Dry gin kan je kaderen als een begrip, of eerder een norm, als het gaat over gin stoken. Het wordt dus al snel duidelijk dat een London Dry gin moet voldoen aan een aantal specifieke vereisten.

Vooreerst mag de meester distilleerder alleen gebruik maken van natuurlijke ingrediënten. Als tweede vereiste, moet de jeneverbes uitgesproken aanwezig zijn in het aroma. En tot slot, moeten alle gebruikte botanicals samen en op hetzelfde moment mee de pot still in. Daarbij mogen er geen kunstmatige aroma’s of zoetstoffen worden toegevoegd, zowel tijdens als na destillatie. Enkel het toevoegen van water is toegestaan.

Het ‘London Dry’ stoken van een gin moet dus gebeuren volgens de regels van de kunst gebeuren. Het is een soort van kwaliteitslabel, zeg maar. En dat is iets wat de mannen van Bishop’s Gin ook hoog in het vaandel dragen!

Geniet er van!

bishops-gin-banner

Het Verhaal achter Bishop’s Gin

Met Ponet Spirits hebben we in België een nieuwe alcoholproducent in huis. Bezieler, Thierry Ponet, wil met zijn nieuwe stokerij terug leven blazen in de eewenoude traditie van het produceren van uitzonderlijke spirits. Inderdaad, de Ponet jeneverstokerij werd reeds opgericht in Hasselt in 1763 en was actief tot een dikke 100 jaar geleden. Thierry zet deze traditie maar al te graag verder, en dat geheel op eigen(wijze) manier. 🙂

Bishop’s Ginhttp://store.gincubator.com/product/bishops-gin/ is het verhaal van John Ponet. Een verhaal dat gekleurd is met een gevoel van avontuur, ontdekking, en non-conformiteit. John Ponet was een 16e-eeuwse Engelsman, Master of Arts én bisschop van Winchester. Maar bovenal, was John een vrijdenker, gepassioneerd door het leven. Hij was trouwens één van de eerste protestanten die ijverde voor een grotere vrijheid in het beleven van een godsdienst. De bisschop was een voorstander van het huwelijk voor priesters en was waarschijnlijk de grootse invloed op dat gebied.

Later in zijn leven trad hij in het huwelijk in Engeland, maar het lot besliste dat hij van z’n vrouw heeft moeten scheiden, aangezien ze reeds beloofd was aan een andere man (“O temporis, O mores!”). Na zijn ballingschap door Queen Mary I (Bloody Mary) in Strasbourg, huwde de bisschop opnieuw en werd vader van een zoon, genaamd ‘John’. Het verhaal van John Ponet staat volledig uitgewerkt in geuren en kleuren op het label van de gin. Letterlijk. De huwelijksring op hetlabel symboliseert zijn verhaal en kan beschouwd worden als een herinnering van het huwelijk voor iedereen in onze huidige beschaving.

De voorliefde voor fijne spirits heeft Thierry mee in het bloed. Hij zet zijn erfenis verder, samen met Matthieu Chaumont, de man achter ‘Hortense’. U kent Hortense misschien als een gevestigde waarde in de cocktail scene van Brussel. Samen lanceerden ze Ponet Spirits. Ponet Spirits heeft de krachten gebundeld met de getalenteerde Charles Maxwell, één van de beste en meest respectabele master distillers in Engeland. Hij vertegenwoordigt ondertussen de 8ste generatie van een familie die volledig gewijd is aan het London Dry distilleren van gin. Deze Bishop’s Gin is het resultaat van Charles’ meesterschap en wordt gestookt op basis van negen verschillende botanicals:

Jeneverbes
Engelwortel
Koriander
Amandelen
Oost-Indische Kers
zoethout
Iriswortel
Citroengras
en een citrus soort die graag geheim wordt gehouden

bishops-gin-gincubator-online-2

Bishop’s Gin Tasting Notes

Vooraleer ik een teug neem van deze heldere, klare spirit, tracht ik eest nog even een idee te vormen van de gebruikte botanicals via het aroma. Zachte jeneverbes komt me tegemoet. Van enige scherpte (afkomstig van de alcohol) is hier geen sprake. Alle aroma’s voelen heel zacht aan. Subtiliteit, dat is het. Een eerste indicatie naar een kwaliteitsvolle spirit.

Op de tong krijg ik vooral jeneverbes, net zoals het een goede London Dry Gin betaamt. Een licht bittere sensatie, maar met een aangename frisse toets. De aanhef van deze Bishop’s Gin is vrijwel meteen duidelijk: een elegante start met verkwikkende citrusinvloeden. Zij het wel subtiel. Vervolgens wordt er geweken voor warme, kruidige smaken in combinatie met een licht bittere jeneverbes. Wat opvalt is dat deze Bishop’s Gin op smaak mooi gelagerd is: licht bitter, warm kruidig, frisse citrus en een enorm zachte alcohol. Complex, dat kan je wel zeggen. Merk ik daar ook een kleine zoetje op? Eindigen doet deze gin op een elegante manier: middellang, zacht op de tong en naar het einde toe zelfs een kleine pittigheid.

Jawel, het is duidelijk dat dit een zeer smaakvol product is. Uitstekend voor het mixen in een cocktail, of meer specifiek, in een Gin & Tonic. En dat laatste, dat is iets waar we zo meteen zullen aan beginnen.

Cheers!

bishops-gin-gincubator-online-1

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *